Thursday 31 May 2012

Jedzenie czerwonego mięsa nie jest zdrowe

Opublikowane ostatnio na łamach „Archives of Internal Medicine” wyniki badania, którym objęto ponad 120 000 pracowników ochrony zdrowia wykazały, że ze spożywaniem czerwonego mięsa wiąże się wyższa śmiertelność, większa częstość występowania chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów.

Prof. An Pan i wsp. z Harvard School of Public Health w Bostonie przeanalizowali dane zgromadzone w ciągu 22 lat, dotyczące 37 698 mężczyzn uczestniczących w badaniu The Health Professionals Follow-up Study oraz dane zgromadzone w ciągu ponad 28 lat, dotyczące 83 644 kobiet uczestniczących w The Nurses’ Health Study. Analiza wykazała, że spożywanie czerwonego mięsa podnosi całkowitą śmiertelność o 13%, zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego o 18%, a śmiertelność z powodu schorzeń nowotworowych o 10%. Stwierdzono też, że jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu "2".

Zamiana czerwonego mięsa na takie produkty jak ryby, drób, orzechy, produkty niskotłuszczowe i pełnoziarniste powoduje zmniejszenie zachorowalności od 7 do 19%. Wybierając ryby, zmniejszamy zagrożenie chorobami o 7%, wybierając drób – o 14%, wybierając orzechy – o 19%, wybierając produkty nisko- tłuszczowe – o 10%, wybierając produkty pełnoziarniste – o 14%. Wybór produktów innych niż czerwone mięso jest więc szeroki. Co więcej, wybierając produkty pochodzenia roślinnego dostarczamy naszemu organizmowi cennych flawonoidów.
Komentatorzy badania zwracają ponadto uwagę, że ograniczenie ilości czerwone- go mięsa jest korzystne nie tylko dla zdrowia jednostki, ale także ma aspekt ekologiczny w skali całego globu. Dr Dean Ornish z Preventive Medicine Research Institute and Department of Medicine, University of California, San Francisco w komentarzu redakcyjnym zatytułowanym Holy Cow!
What’s good for you is good for our planet, opublikowanym na łamach „Archives of Internal Medicine” stwierdził, że agrobiznes mięsny generuje produkcję biogazów większą niż wszystkie formy transportu razem wzięte. Dlatego rekomenduje on spożywanie po- karmów roślinnych, które nie niszczą naszej planety i z racji zawartych w nich flawonoidów wywierają ochronne działanie na układ krążenia. Dr Dean Ornish zaleca więc:


• jedz jak najmniej czerwone- go mięsa lub nie jedz go wcale,
• jedz dużo „dobrych” węglowodanów w ich naturalnej postaci (warzywa, owoce, ziarna, soja),
• jedz mało „złych” węglowodanów (cukier, syropy, słodycze, biała mąka),
• jedz dużo „dobrych” tłuszczy (ryby, olej roślinny),
• jedz mało „złych” tłuszczy (nasycone tłuszcze, zwierzęce), • zwracaj uwagę na jakość jedzenia, jedz mniejsze porcje produktów dobrej jakości, unikaj dużych porcji produktów złej jakości,
• unikaj śmieciowej żywności,
• dokonuj tych świadomych wyborów każdego dnia.

Komentator na podparcie swoich zaleceń przytacza wyniki The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) Study, w którym u pacjentów przestrzegających wymienionych zaleceń, ponadto nigdy niepalących papierosów i mających BMI poniżej 30 oraz uprawiających aktywność fizyczną 30 minut każdego dnia, stwierdzono zmniejszenie o 78% ryzyka rozwoju cho- rób o przebiegu przewlekłym, w tym o 93% ryzyka rozwoju cukrzycy, o 81% ryzyka zawału serca, o 50% ryzyka udaru mózgu, o 36% ryzyka rozwoju raka.
Źródło: http://tnij.org/pwgi http://archinte.ama -assn.org/cgi/content/full/ archinternmed.2012.174
Wpis: Polska Przychodnia

 








0 161 707 1983



Rejestracja







...lub wypełnij nasz formularz zgłoszeniowy:


WYPEŁNIJ FORMULARZ




No comments:

Post a Comment