Monday 18 March 2013

Polska Przychodnia Manchester Margaryna szkodzi naszemu zdrowiu

Zamiana masła na margarynę może okazać się niebezpieczna dla naszego zdrowia. Międzynarodowy zespół naukowców stwierdził, że zawarte w niej tłuszcze podwajają ryzyko zawału serca. Odkrycia dokonano w trakcie ponownej analizy badań przeprowadzonych w latach 60. i 70. XX wieku.

Od niemal 50 lat doradzano nam by eliminować z naszej diety nasycone tłuszcze zwierzęce, takie jak masło, a w ich miejsce wprowadzać tłuszcze roślinne, które możemy znaleźć między innymi w margarynie.

Naukowcy jeszcze raz przeanalizowali badania jakie przeprowadzono w Sydney w latach 1966-1973. Programem badawczym objęto 458 mężczyzn w wieku od 30 do 58 lat, którzy przeszli zawał serca lub znajdowali się w grupie ryzyka. Połowie z nich doradzono wyeliminowanie z diety tłuszczów zwierzęcych.

Obecnie zwrócono uwagę na zupełnie nowe fakty, które doprowadziły ich do rewolucyjnych wniosków. Wyniki opublikowane w British Medical Journal wskazują, że osoby spożywające głównie tłuszcze roślinne znacznie częściej umierają na choroby serca i układu krwionośnego.

Do ponownej analizy wybrano właśnie badania z Sydney, gdyż skupiały się one wyłącznie na kwasie Omega 6 - tłuszczu najczęściej spożywanym przez Europejczyków i Amerykanów. W bardzo dużych ilościach występuje on w olejach wyprodukowanych z kukurydzy, słonecznika i soi, a także w produktach stworzonych na ich podstawie. Nasz organizm może przetwarzać je w kwas arachidonowy, mogący powodować uwalnianie innych substancji, będących przyczyną wielu przewlekłych chorób.

Badacze z Amerykańskiego Instytutu Zdrowia twierdzą, że ich odkrycie może mieć rewolucyjny wpływ na dietetykę. Bardzo szybko zostali jednak skrytykowani. Profesor Tom Sanders z londyńskiego King's College stwierdził, że rewelacje Amerykanów są niedostatecznie potwierdzone i mogą być jedynie impulsem do dalszych badań.

Dietetyczka Victoria Taylor twierdzi: "Wnioski przedstawione przez amerykańskich badaczy uczą nas jedynie tego, że powinniśmy bardziej krytycznie podchodzić do wszelkich naukowych rewelacji".

Powszechnie uważa się, że oleje roślinne powodują obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Ich spożywanie zaleca się także osobom będącym na diecie. Jednak bardzo wielu naukowców wciąż uznaje je za "niepewne" i "niebezpieczne dla zdrowia".

Źródło: (dailymail.co.uk, SC; Pog)
Wpis: Polski Dietetyk w Manchester - tel. 0161 707 1983

No comments:

Post a Comment