Tuesday 12 March 2013

Polska Przychodnia Manchester Przetworzone mięso sprzyja rozwojowi raka i chorób serca

Analizując wcześniejsze badania dotyczące skutków spożywania czerwonego mięsa dla naszego zdrowia, wykazano ścisłe powiązanie tej konsumpcji z prowadzeniem niezdrowego stylu życia. Tak samo wygląda sytuacja wegetarian, którzy zwykle żyją dłużej od ”mięsożerców”, ale którzy również, zazwyczaj, prowadzą zdrowszy tryb życia. Najnowsze obserwacje wykazały, że wpływ przetworzonego mięsa na zdrowie zależy jednak - a przynajmniej częściowo - od rodzaju mięsa.

Przetworzone mięso sprzyja rozwojowi raka i chorób sercaWyniki badań opublikowanych w czasopiśmie BMC Medicine, przeprowadzonych przez naukowców z University of Zurich, pokazują powiązanie pomiędzy spożywaniem przetworzonego mięsa oraz jego wpływu na zwiększenie zachorowalności na raka i choroby serca.


Eksperyment przeprowadzono na 448 568 mężczyznach i kobietach w wieku od 35 do 69 lat, pochodzących z 10 krajów, bez historii raka, udaru mózgu i zawału serca do czasu przeprowadzania badania. Naukowcy prześledzili dietę, ćwiczenia, wskaźnik masy ciała oraz skłonności do palenia tytoniu badanych osób.

Po przeanalizowaniu wyników badania odkryto silne związki między niezdrowym trybem życia, objawiającym się między innymi skłonnościami do palenia tytoniu (wśród kobiet i mężczyzn) i do picia większych ilości alkoholu (wśród mężczyzn), a wysokim spożyciem przetworzonego mięsa.

Na podstawie analizy konsumpcji przetworzonego mięsa zbadano jego wpływ na ryzyko przedwczesnej śmierci. Okazuje się, że nawet po uwzględnieniu innych czynników, spożycie przetwarzanego mięsa nadal zwiększa ryzyko śmierci z powodu raka i chorób serca.

- Oszacowano, że można by było zapobiec 3,3% zgonów, pod warunkiem, że wszyscy uczestnicy spożywaliby dziennie mniej niż 20 g przetworzonego mięsa - wyjaśniają naukowcy z University of Zurich.

Jak donosi The Atlantic, 20 g przetworzonego odpowiada porcji kiełbaski wielkości pudełka zapałek.

Co więcej, naukowcy nie znaleźli związku między spożyciem drobiu i zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci.

”Mięsożerco”, głowa do góry! Spożywanie czerwonego mięsa ma również dobre strony

Według The Atlantic, niespożywanie czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina), lub zadowalanie się jego niewielkimi ilościami, ma większy wpływ na wyższy wskaźnik śmiertelności niż jedzenie go w umiarkowanym stopniu.

Czerwone mięso zawiera istotne dla organizmu witaminy i składniki odżywcze, takie jak białko, żelazo, cynk, witaminy A i B oraz kwasy tłuszczowe. W porównaniu z niekiedy źle wyważoną dietą wegetariańską, taki poziom spożycia mięsa czerwonego pozwala znacznie zoptymalizować dietę.

BBC News zwraca uwagę na fakt, że wykorzystane w badaniu przetworzone mięso nie było czystym, świeżym mięsem bez domieszek np. soli.

- Jeśli jesz dużo przetworzonego mięsa, staraj się wzbogacać swoją dietę poprzez dodanie innych źródeł białka, np. z mięsa białego z kurczaka, z ryby, z fasoli czy z soczewicy - wyjaśnia Tracy Parker z British Heart Foundation.
Co mówią inne badania?

Początkowo, przetworzone mięso zostało powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka trzustki. Badanie przedstawione w British Journal of Cancer wykazało, że ludzie, którzy jedzą dodatkowe 50 g przetworzonego mięsa (odpowiednik kiełbasy) dziennie, mogą zwiększyć ryzyko zachorowania o 19%, a ludzie, którzy spożywają dodatkowe 100 g przetworzonego mięsa dziennie, zwiększają ryzyko zachorowania o 38%.

Tymczasem kolejny eksperyment naukowców z Harvard dowiódł, że regularne spożywanie przetworzonego mięsa może znacznie wpłynąć na zdolność organizmu do wykorzystywania i produkcji insuliny, podnosząc w ten sposób ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Autor: Naukowa Agencja Prasowa SicenceNews.pl

Źródło: biomedical.pl

Wpis: Polonia w Manchesterze

No comments:

Post a Comment