Tuesday 10 December 2013

Dieta karmiącej mamy w Wigilię – co można zjeść?

Wigilijny stół kusi pięknym wyglądem i aromatycznymi zapachami, które wydobywają się z dwunastu dań. A ty karmisz piersią i zastanawiasz się co możesz zjeść z wigilijnego stołu, aby nie zaszkodzić dziecku? Podpowiadamy jak powinna wyglądać świąteczna dieta karmiącej mamy!

Dieta karmiącej mamy w Wigilię

Siadając przy wigilijnym stole zastanawiasz się co możesz zjeść? Pamiętaj, że dieta karmiącej piersią mamy jest mieszanką tego co mogłaś i nie mogłaś jeść w czasie ciąży i tego co może teraz zaszkodzić twojemu dziecku. Tak naprawdę twoim menu kieruje wiek twojego maluszka, jego zdrowie, samopoczucie i ewentualne alergie lub nietolerancje pokarmowe. Jeśli twoje dziecko cierpi na te ostatnie lub dopiero co urodziłaś, twoje menu będzie zdecydowanie ograniczone. Pamiętaj aby unikać spożywania dań zawierających składniki, które mogą przyczynić się do zachorowania na listerię, salmonellę, toksoplazmozę lub które mogą wywołać silną alergię. Potrawy na wigilię Potrawy na wigilię Jeśli jednak nie możesz oprzeć się smakołykom ze świątecznego stołu, nakarm dziecko wcześniej lub odciągnij mleko przed wigilijną kolacją. Wigilijne dania, które możesz zjeść Uszka i pierożki – ważne jest aby nadzienie nie miało zbyt dużej ilości kapusty (nie może one zawierać grochu i grzybów). Zamiast tego dodaj do niej duszone warzywa czy suszone śliwki. Ryba – wybierz ryby morskie lub słodkowodne (ugotowane na parze lub upieczone na folii), które skrop cytryną lub dodaj do nich suszone śliwki. Jeżeli masz ochotę na tradycyjnego karpia możesz śmiało po niego sięgnąć o ile nie jest smażony! Ciasto – najlepsze dla ciebie będzie drożdżowe. Możesz także skusić się na niewielki kawałeczek makowca. Wigilijny kompot z suszu – możesz napić się kompotu, ale pamiętaj aby nie przesadzić z jego ilością – działa przeczyszczająco. Suszone owoce – to cenne źródło witamin i składników mineralnych. Suszone owoce poprawiają pracę jelit, a dodatkowo pomagają pozbyć się wzdęć. Zajadaj je ze smakiem! Barszczyk czerwony – (bez pasztecików z kapustą i grzybami) powinien być przyrządzony z buraków i włoszczyzny z dodatkiem naturalnych przypraw – majeranku, cukru, soli, ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu i zakwaszony paroma kroplami soku z cytryny. Barszczyk zawiera wiele witamin i składników mineralnych – żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy. Jedź go na zdrowie. Ryba w galarecie – danie idealne dla ciebie o ile zostało przygotowane z ryb morskich! Nie doprawiaj potrawy na ostro. Kutia – możesz śmiało po nią sięgnąć pod warunkiem, że nie znajduje się w niej duża ilość maku. W trakcie przygotowania smakołyku, zrezygnuj z miodu na rzecz cukru, natomiast orzechy zastąp bezpieczniejszymi migdałami. Do kutii możesz dosypać garść suszonych owoców – figi, morele i rodzynki (są bogate w żelazo). Pamiętaj aby podczas świąt zachować umiar także ze względu na własne dobre samopoczucie. Potrawy, które są ciężkostrawne, tłuste - obciążą twój układ pokarmowy, a maluszek otrzyma wraz z twoim pokarmem jedynie niektóre ich składniki. Autor: Dominika Radecka
Wpis: Polski Ginekolog Manchester - dr Beata Niedźwiedzka - tel. 07955 280 690

No comments:

Post a Comment