Wednesday 26 March 2014

Czym jest nietolerancja fruktozy?

Polska Przychodnia Polska Przychodnia

Fruktoza (podobnie jak glukoza) jest cukrem prostym, który pojawia się w naszej diecie. Różni się od glukozy budową chemiczną i sposobem, dzięki któremu nasz organizm ją wykorzystuje (ma odmienny szlak metaboliczny). Przemiana materii fruktozy wymaga bowiem obecności specjalnych enzymów (katalizatorów), umożliwiających zajście podstawowych reakcji chemicznych. Niektóre osoby są ich pozbawione, co rozpoznawane jest jako „nietolerancja fruktozy”. Stan ten manifestuje się serią przykrych objawów klinicznych.

Pierwsze objawy nietolerancji fruktozy Nietolerancja fruktozy objawia się po raz pierwszy już na początku życia – podczas pierwszego kontaktu z tym składnikiem pokarmowym. Symptomy nietolerancji są konsekwencją procesów, zachodzących w jelitach. Fruktoza, która nie uległa wchłonięciu w przewodzie pokarmowym, zaczyna rozkładać się w jego końcowym odcinku. Skutkiem tego stanu są odczuwalne przez dziecko wzdęcia, mdłości, uczucie pełności. Następnie pojawiają się biegunki połączone z intensywnym, rozpierającym bólem brzucha. Test na nietolerancję fruktozy Same objawy kliniczne to za mało, by rozpoznać nietolerancję fruktozy. Niezbędne jest wykonanie tak zwanego „testu oddechowego”. Na początku pacjentowi podawany jest do wypicia roztwór fruktozy, a następnie badane jest stężenie wodoru w wydychanym powietrzu. Dzięki temu testowi, który jest całkowicie bezbolesny i przeprowadzany pod nadzorem lekarskim, można ocenić, czy fruktoza ulega prawidłowym przemianom metabolicznym. Wynik dodatni całkowicie potwierdza nietolerancję fruktozy. W jakich pokarmach można znaleźć fruktozę? Wbrew pozorom, fruktoza nie jest obecna jedynie w owocach. Jednym z najbogatszych źródeł fruktozy jest miód pszczeli, soki owocowe (nawet te, które opatrzone są znakiem „bez dodatku cukru”) oraz bakalie (rodzynki, suszone morele). Fruktoza znajduje się także w ciężkostrawnych warzywach takich jak czerwona fasola i kapusta. Obecnie bardzo wiele słodkich artykułów spożywczych zawiera w swoim składzie fruktozę. Jest ona dodawana w celu zmniejszenia ilości glukozy, co pozornie czyni produkt mniej kalorycznym. Fruktoza w artykułach spożywczych Życie z nietolerancją fruktozy jest obarczone koniecznością stałej kontroli składu kupowanych produktów spożywczych. Należy o tym pamiętać, wybierając artykuły słodkie (dosładzane). Kupując dany produkt spożywczy, uważnie przeczytaj jego etykietę, na której (według przepisów prawa) musi być umieszczony dokładny skład danego produktu. Uważaj przede wszystkim na słodki nabiał (serki homogenizowane, jogurty, maślanki), słodkie pieczywo (ciasta i drożdżówki w owocami i miodem) oraz produkty typu instant. Źródło: KBM
Wpis: Polski Lekarz w Manchesterze - Polska Przychodnia Manchester Eccles - tel. 07955 280 690

No comments:

Post a Comment